Gå direkt till innehåll
Yale Doorman var först ut med en SBSC-certifiering enligt den nya normen SSF 3523 Digital låsenhet.
Yale Doorman var först ut med en SBSC-certifiering enligt den nya normen SSF 3523 Digital låsenhet.

Nyhet -

Yale Doorman ­– först ut med SBSC-certifiering enligt nya normen SSF 3523

Det välkända smarta låset Yale Doorman var först ut med en SBSC-certifiering enligt den nya normen SSF 3523 Digital låsenhet. Möt Magnus Eriksson och Håkan Hedlund från ASSA ABLOY som tillverkar Yale Doorman samt Mats Moberg och Inge Lidén, projektledare norm på SSF som båda varit med och tagit fram den nya normen, i en intervju om digitala lås, säkerhet och testning.

Mats Morberg och Inge Lidén, båda projektledare norm på SSF, berättar att bakgrunden till den nya normen helt enkelt är att efterfrågan på digitala lås på den svenska marknaden ökat men att det saknades regelverk för hur man skulle hantera datafiler, överföring, lagring osv. på ett säkert sätt.

­– I Sverige har vi länge, och på ett framgångsrikt sätt, jobbat med normen SSF 3522 Godkänd låsenhet och det finns en stor kännedom även bland ”gemene man” att man ska efterfråga ett certifierat och godkänt lås. När de digitala låsenheterna blev allt vanligare såg vi att det fanns ett behov av en specifik norm även för den typen av lås, berättar Mats Moberg som varit med och utvecklat normen SSF 3523.

Magnus Eriksson, produktchef för Yale Doorman, bekräftar att efterfrågan på digitala låsenheter är stor.

– Vi i Skandinavien, och särskilt Sverige och Norge, ligger verkligen i framkant vad gäller digitala låsenheter, berättar Magnus.

Vad beror det på?

– Jag skulle tro att det finns två anledningar till att vi kommit så långt som vi har, det beror dels på att vi generellt är nyfikna på och öppna för ny teknik, dels på att vi sedan länge har en väldefinierad låsstandard i Sverige och Norge. Här är det hyfsat enkelt att utveckla en produkt som man kan få ut till en bred marknad. Kikar man på Europa finns det otroligt många olika typer av dörrar där hålbilden inte är homogen på samma sätt som här, vilket gör det mycket svårare att nå ut, berättar Magnus Eriksson på ASSA ABLOY.

Vad skulle du säga är de främsta anledningarna till att digitala lås blivit så populära?

– Enkelheten i att inte behöva använda nycklar! Vår erfarenhet är att när man en gång börjat använda ett digitalt lås vill man inte gå tillbaka till att använda nycklar. Det finns också en trygghet i att man i appen snabbt kan kolla att dörren är låst eller om barnen kommit hem. Och så är det ju smidigt att man kan ge ut en kod, till exempel till en hantverkare, som bara fungerar under en viss period som man själv bestämmer i appen.

Nu är Yale Doorman L3S certifierad enligt SSF 3523 – hur gick testningen till?

– För L3S hade vi en extern säkerhetsgenomlysning vilket innebär att ett externt bolag gör en ”white box review” där de får tillgång till all kod för att kunna hitta svagheter från insidan. Säkerhetsföretaget klassar vilka svagheter som måste åtgärdas direkt eller om det finns bättre lösningar på andra utmaningar, berättar Magnus och fortsätter.

– Det som är bra med den nya normen är att den bygger på de grundläggande kraven för godkänd låsenhet (SSF 3522) med tillägg för uppkoppling mot appar och moln. Grundegenskaperna hos L3S är väl beprövade och produkten har varit certifierad enligt SSF 3522 sedan introduktionen, det som tillkommer nu är att man genomfört en granskning av låsets digitala egenskaper för att bedöma hur väl hela lösningen kan motstå manipulation eller hackning, förklarar Magnus.

Magnus Eriksson (t.v) och Håkan Hedlund (t.h) från ASSA ABLOY.

Får ni många frågor kring säkerhet från era kunder?

– Egentligen inte. I Sverige är vi så vana vid IT-lösningar som är webb-baserade så steget från den ”vanliga världen” till den digitala är inte så långt. Här har vi ju också en lång tradition av att certifiera och rekommendera certifierade produkter vilket i sig är en kvalitetsstämpel som skapar trygghet.

Håkan Hedlund, Standard & Compliance Manager på ASSA ABLOY, flikar in att förmågan att bygga säkra system även finns ute i Europa.

– Skillnaden är att vi med Yale Doorman har en bredare spridning ner på konsumentnivå. Ute i Europa är det mer ”high end-produkter” medan vi här i Skandinavien kan erbjuda hög prestanda på säkerhet till den egna villadörren, berättar Håkan och fortsätter:

– I Sverige har vi en lång och etablerad tradition att samverka inom standarder och normer för lås och beslag. Och genom aktivt arbete är vi med och utvecklar Europastandarder för både mekaniska, elektromekaniska och digitala produkter eftersom vi ska kunna erbjuda säkra, trygga och certifierade produkter för alla användare. Godkänd låsenhet är ett bra exempel på en säker och trygg produkt som i och med SSF 3523 nu också finns uppkopplade.

Men det är inte bara i Skandinavien vi ligger i framkant.

– Det var faktiskt ett systerbolag i Sydkorea som hjälpte till att utveckla Yale Doorman, berättar Magnus. Där bytte man lås lika ofta som man bytte mobiltelefon och de har ett enormt intresse för teknikprylar. Men i Sydkorea är designen en helt annan!

Vi får se låset, som heter Gateman by ASSA ABLOY, och konstaterar att det är avsevärt mycket större och något helt annat än en Yale Doorman L3S. En googling på A330-FH ger dig en bild av hur en digital låsenhet kan se ut i Korea.

Blickar vi framåt och ser på digitaliseringens snabba utveckling hoppas Inge Lidén på SSF att de lyckats ta höjd för den utvecklingen i den nya normen.

– I och med att digitaliseringen går så snabbt ville vi ta fram en norm som inte ska behöva uppdateras särskilt frekvent och försökte skriva den så universellt som möjligt, något vi tror och hoppas att vi lyckats med, avslutar Inge.

Yale är en del av ASSA ABLOY-koncernen.

Text: Lisa Heino

Relaterade länkar

Ämnen

Kontakter

Björn Larsson

Björn Larsson

Presskontakt Marketing & Communications Manager

Relaterat innehåll