Gå direkt till innehåll
ÖrebroBostäders betaltvättstugor lönar sig

Nyhet -

ÖrebroBostäders betaltvättstugor lönar sig

En av de stora energitjuvarna i flerbostadsfastigheter är tvättstugorna. ÖrebroBostäder vill att hyresgästerna ska vara mer effektiva i tvättstugan. Genom Aptus bokningssystem har man testat att var och en ska betala för sin egen förbrukning. Istället för att utgå från startade maskiner eller tvättpass grundas kostnaden på hur mycket el som används i tvättstugan under tvättpasset. Testet gjordes under mars och september 2013.

– Energiförbrukningen gick ner med 35 procent. Min gissning är att besparingen under vinter kommer att bli något högre, säger Linus Larsson, miljöchef, ÖrebroBostäder AB.

ÖrebroBostäder har tillsammans med Hyresgästföreningen gjort en utredning som visar att hyresgästerna tycker att betaltvättstugor är positivt.

– En majoritet av de svarande tycker att Aptussystemet är bra eller mycket bra. Överlag upplever hyresgästerna att det är lättare att få en tid och många boende säger sig ha förändrat sitt beteende säger Linus Larsson, miljöchef, ÖrebroBostäder AB.

Produkterna som gör detta möjligt:

·  Bokningstavlan Boka 1316 är enkel att använda och tål tuffa tag. Det är på denna hyresgästen bokar sin tvättid. Tavlan är tillverkad i rostfritt stål och den grafiska displayen skyddas av säkerhetsglas. I detta fall har man använt en debiteringsfunktion kopplat till bokningen.

·  Läsaren Öppna 1100 släpper in behöriga i tvättstugan. Våra läsare gör att du får koll på nyckelhantering och slipper oroa dig över dyra cylinderbyten och huvudnycklar på drift. Tappar någon sin beröringsfria nyckel, så spärrar du den och beställer en ny.

·  Centralenheten Styra 3000 kan styra hela fastighetens behov – från porttelefoner, boknings- och passagesystem till lägenhetslås, larm och individuell energimätning i fastigheter.


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Björn Larsson

Björn Larsson

Presskontakt Marketing & Communications Manager