Blogginlägg -
Socialt arbete skapar trygga boendemiljöer i Gårdsten
Förvaltnings AB Framtiden bildade Gårdstensbostäder 1997 för att driva och utveckla området tillsammans med hyresgästerna. På den tiden var Gårdsten ett av Sveriges mest utsatta områden. Sedan dess har Gårdstensbostäder arbetat med att skapa en trygg boendemiljö genom lokal förankring och social samvaro.
Trygghetsgrupp arbetar 365 kvällar
2002 startades Trygghetsgruppen i Gårdsten. Gruppen är aktiv varje dag för att tala med människor samt eskortera boende hem. Detta har visats sig vara en lyckad satsning. Brottsstatistiken har minskat med 54 % sedan 1997. Man har halverat antal brott. Klotter och skadegörelse är sällsynt.
- Trygghetsgruppen har stenkoll på området, säger Jehan Mansour, Säkerhet och förvaltningschef, Gårdstensbostäder AB
Trygghetsvandring
Idag ingår även fastighetsjour i Trygghetsgruppens arbetsuppgifter, vilket innebär allt från akuta lägenhetsrelaterade problem till sociala uppgifter som att ha kontakt med hyresgäster. Man vandrar, gör inventeringar av belysning och bjuder in hyresgäster som får peka ut vilka platser som känns otrygga.
- Är det en buske som behöver tas bort för att öka tryggheten så gör vi det direkt, Jehan Mansour.
Populär trygghetsmässa
På den årliga trygghetsmässan kommuniceras åtgärder och hyresgästerna möter polisen, skolan, stadsdelsförvaltningen, Göteborg Fritid och Gårdstensbostäder. Man gör mopedinventering och ser över att alla dörrar låses på rätt sätt. Gårdstensbostäder har passerkontroll på alla allmänna dörrar. Via systemet har man valt att hyresgästerna inte har tillgång till källarutrymmen mellan 21.00 till 06.00.
- Gårdstensbostäder jobbar systematiskt med att skapa delaktighet, exempelvis består styrelsen av boende. Ungdomar erbjuds sommarjobb. Även medlemmar i Trygghetsgruppen bor i området, säger Jehan Mansour.
Integration och hälsa
Att integrera ungdomar i samhället är högt på prioritetslistan. Idag hjälper bolaget ungdomar att ta sig till andra stadsdelar för att exempelvis prova segling eller för att testa andra aktiviteter. För några år sedan var 60 % inte godkända i skolan, till följd av det erbjuder man nu läxhjälp.
- Integration är viktigt för oss. Det är viktigt att ungdomar även träffar människor utanför stadsdelen, säger Anna-Carin Lundblad, Uthyrningsansvarig, Gårdstensbostäder AB.
Enligt en undersökning skiljer det i livslängd för boende i Gårdsten om man jämför med Långedrag, där man lever sju år längre. Därför har man startat en Hälsostuga med egen gyminstruktör.
- Våra aktiviteter är inte projekt, vi jobbar långsiktigt, säger Anna-Carin Lundblad.
Social odling i tvättstuga
Tvättstugan bokas elektroniskt via webben eller vid tvättstugans entré. Vid renovering lyfte man upp tvättstugan till markplan och skapade insyn genom att utrusta väggarna med mycket glas. Detta glas skapar värme och tvättstugan används som växthus. Alla lägenhetsinnehavare har en planteringsyta och tvättstugan blir en samlingspunkt i huset.
Mjuka värden
Gårdstensbostäder gillar ny teknik. Bolaget satsar på hållbarhet och har investerat i solfångare, individuell energimätning, elbilspool och tvättstugor som är fjärrvärmedrivna. Dock är ny teknik inte lika viktigt som mjuka värden och man investerar inte i teknik förrän det är testat av hyresgäster.
Fakta i Gårdsten
• Det bor 8 700 personer i Gårdsten
• Gårdstensbostäder äger 84 % procent av beståndet
• Gårdsten ligger 100 meter över havet