Gå direkt till innehåll
Konsertlokal Kungliga Musikhögskolan
Konsertlokal Kungliga Musikhögskolan

Nyhet -

Säkerhetsansvarig dirigerar Kungliga Musikhögskolans passersystem

Kungliga Musikhögskolans huserar konsertsalar, övningsrum, studior, restaurang samt administration. Här utvecklar 1 000 studenter sina musikaliska färdigheter, ackompanjerade av 200 lärare.

Lokalernas tekniska utrustning och akustiska utformning håller hög klass. För att verksamheten ska fungera smidigt krävs det ett passersystem som förenar tillgänglighet med hög säkerhet. Dirigenten bakom detta passersystem heter Andreas Goude.

Andreas har många strängar på sin lyra. Han började som ljud- och ljustekniker. Idag är han systemansvarig, vilket gör honom ansvarig för skolans passersystem

- I de äldre lokalerna fanns tre olika passersystem. De flesta rum hade mekaniska lås och nycklar tappades bort. Musikstudiorna hade dörrar som kunde gå i baklås, vilket innebar att studenter och lärare blev inlåsta, berättar Andreas Goude, säkerhetsansvarig.

Nu har alla byggnader på Valhallavägen i Stockholm Pando-läsare som skalskydd och DBL dörrbladsläsare på majoriteten av innerdörrarna.

– I de nya byggnaderna har vi ARX-passersystem med larm. De andra passersystem vi tittade på kunde inte integreras med våra övriga system, till exempel besöksregistrering och brandlarm. ARX har ett API som gör detta möjligt, säger Andreas Goude.

Studenternas passerkort fungerar som ID-kort, men även som låne- och kopieringskort. Det händer att musikstudenter och personal tappar dessa kort.

– Då läggs en temporär behörighet in på användaren och SL-kort tills man fått ett nytt passerkort. Vi testar även en lösning, där man kan använda sin smarta mobiltelefon för att öppna dörren, berättar Andreas.

Alla övningsrum har dörrbladsläsare. All viktig teknik finns på dörrens insida. Bara antenndelen sitter på utsidan, vilket förhindrar manipulering.

– Dörrbladsläsaren som kombinerar enkelhet med säkerhet är en bra lösning, menar Andreas.

Andreas styr när studenterna har tillträde till lokaler. Våra framtida musiker har tilldelats access vissa tidsperioder på vardagar och helger. Passersystemet ARX loggar vem som har varit var och vid vilken tidpunkt.

Produkter hos Kungliga Musikhögskolan:

  • ARX passerkontrollsystem
  • 100 x Pando Display beröringsfri läsare
  • 220 x DBL352 dörrbladsläsare
  • Dörrautomatik

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Björn Larsson

Björn Larsson

Presskontakt Marketing & Communications Manager +4670 766 75 85