Gå direkt till innehåll
ASSA Motorlås 840C/850C – certifierade i låsklass 4 och 5 SSF 3522:1

Nyhet -

ASSA Motorlås 840C/850C – certifierade i låsklass 4 och 5 SSF 3522:1

ASSA kan nu som första tillverkare av Motorlås – presentera lås som är certifierade i låsklass 4 och 5, att ingå i godkänd låsenhet, enligt SSF 3522:1 med ett certifikat utfärdat av SBSC (Svensk Brand-och Säkerhetscertifiering AB).


För er som följt utvecklingen av elektromekaniska lås är detta en nyhet. Certifikatet och klassningen är följden av en modernisering av regelverket för inbrottskyddande lås och beslag som gjort det möjligt att certifiera även elektroniska och elektromekaniska lås.

Den formella omfattningen för normen SSF 3522:1 är: inbrottsskyddande låsenheter för fast montering – klassning, krav och provning.
Det innebär att certifikat mot SSF 3522 per definition gäller låsen som produkt att ingå i klassad inbrottsskyddande låsenhet, men inte andra produkter och system som kan ingå i låsenheten.
Fjärrmanövrering av låsenheten beskrivs inte i SSF 3522, som förutsätter att man står vid dörren vid manövrering, eftersom att användaren måste kunna säkerställa att det är låst.

Är du osäker på hur en integration påverkar dig med särskilda låskrav, kontakta ditt försäkringsbolag.

SSF 3522 Inbrottsskyddande låsenhet – klassning, krav och provning

Inbrottsskyddande låsenhet enligt SSF 3522 består av fyra produkter monterade till en enhet:

− Mekaniskt eller elektriskt manövrerade låshus
− Mekaniskt eller elektriskt manövrerade slutbleck
− Mekaniska eller Mekatronik cylinder
− Mekaniska förstärkningsbehör

Var och en av dessa produkter uppfyller en prestandanivå mellan 1A till 5. Nivån ligger sedan till grund för produktens och låsenhetens klassning där produkten är en delmängd. Ingående produkters lägsta klass ger den klass som låsenheten får. Låsenhetens klassning kan vara olika beroende på enhetens inställning.
Godkänd låsenhet benämns i de låsenheter där ingående produkter har en prestandanivå av 3, 4 eller 5 och därmed är klassade 3, 4 eller 5  

Låsenheters klassning
Låsenhet klass 3 Innebär att ingående produkter och enheter klarar inbrottsangrepp med kofot, rörtång och borrmaskin i tre minuter samt dyrkning och manipulation i 10 minuter.
Låsenhet klass 4Innebär att enheten klarat angrepp med verktyg som är större och tyngre och ger
40 % högre belastning samt dyrkning och manipulation 50 % längre tid.
Låsenhet klass 5Innebär ytterligare motstånd mot angrepp med verktyg som är ännu större och tyngre och som ger 70 % högre belastning samt dyrkning 100 % längre tid än klass 3. Samtliga klasser kräver behörig manövrering från insidan.

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar

Presskontakt

Fredrik Karlsson

Fredrik Karlsson

Presskontakt PR- and content manager Innehåll och produktion +46703689714