Gå direkt till innehåll
Foto:  Aptus
Foto: Aptus

Blogginlägg -

Konst och socialt engagemang i Hammarkullen

Sommarens satsning med Urban Art 2017 är en av många projekt vars syfte är att skapa trevliga och trygga boendeområden i Hammarkullen. Förutom dessa fasadkonstverk i stadsdelen, satsar man på social delaktighet genom allt ifrån måleriprojekt till tennis- och fotbollsskola, men också olika trygghetsskapande åtgärder.


Syftet med Urban Art är att sprida glädje och kreativitet i området. Projektet är ett samarbete mellan Bostadsbolaget, Göteborg Stad och kulturförvaltningen. Konstnärer från flera delar av världen bodde i Hammarkullen för att lära känna området, och för att skapa konst på fastighetsfasader.

- Bra att bryta av den gråa betongen, området har många olika kulturer med goda och kreativa krafter, säger Rafael Lavicki, förvaltare Distrikt Öster hos Bostadsbolaget.


Rafael Lavicki har jobbat i fem år i Hammarkullen. Under den tiden har det hänt mycket för att öka tryggheten i området. Bolaget öppnar ytor genom att renovera, ta bort buskar och annat skrymmande material.

- Vi inventerar området löpande för att höja trygghetsfaktorn. Ju mer snyggt vi gör, desto mer bryr man sig om sitt område, säger Rafael Lavicki.

Skalskydd är en faktor till att skapa trygghet. Senast i raden av installationer är passerkontroll på garaget i Hammarkullen, sedan tidigare nyttjar man porttelefoner och elektronisk bokning av tvättstugor.

- Ett elektroniskt passersystem är ett bra skalskydd. Man kan spärra en bricka efter ett telefonsamtal. Bokningen gör att man slipper bokningstavlorna med nycklar, avslutar Rafael.

Konstnärer: Himed och Reyben (Mexiko) Sens (Mexiko) Charqui Punk (Chile) Rob McDonald (Spanien) Ligisd (Sverige) Iman Josef Husein (Sverige) Nabila Abdul Fattah (Sverige)

Visste du att:
Det bor 8 240 peroner i området
Husen byggdes 1968 till 1970

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

Björn Larsson

Björn Larsson

Presskontakt Marketing & Communications Manager +4670 766 75 85