Gå direkt till innehåll
Johan Braw, vd Sölvesborgshem Foto: SVT
Johan Braw, vd Sölvesborgshem Foto: SVT

Blogginlägg -

Här behöver hyresgästerna varken nycklar eller tvättlås

I framtiden ska du som hyresgäst kunna släppa in besökare med en mobilapp och boka tvättstugan på nätet. Allmännyttiga bostadsbolag jobbar för att både personal och hyresgäster ska bli mer digitala.

Satsningen är treårig och leds av SABO:s (Sveriges allmännyttiga bostadsbolag) digitaliseringsråd. Ordförande är Johan Braw, vd i Sölvesborgshem.

– Allmännyttan är en stor och viktig aktör och vi vill att de som bor hos oss känner att de bor i moderna fastigheter. Tar vi inte det digitala klivet nu så sackar vi efter.

En app i stället för nyckel

Projektet, som kallas ”Diginyttan”, innebär att bolagen behöver bli bättre på att jobba digitalt. Ett exempel kan vara att besiktning av lägenheter sker med en app i stället för en tjock papperspärm. Ett annat kan vara att uppmuntra hyresgästerna att felanmäla på nätet och få fler att välja digitala fakturor.

Mer konkret så innebär det också fler digitala lösningar i bostäderna. I Sölvesborgshems senaste nybygge i bostadsområdet Ljungaviken så är nästan alla lås digitala. Från förråd och miljörum till lägenhetsdörrar och entré. Hyresgästerna använder en så kallad tagg för att öppna dörrar.

– Tappar man taggen så är det bara att spärra den på en sida. Tappar man bort en vanlig nyckel så måste hela cylindern bytas, och då blir det mycket dyrare, säger Johan Braw.

Positiva i Blekinge

I Blekinge är det i dagsläget Sölvesborgshem och Karlshamnsbostäder som är med i projektet, tillsammans med drygt 50 av de över 300 allmännyttiga bostadsbolagen i Sverige. Karlskronahem är positivt inställda och planerar att gå med. Olofströmshus är också intresserade, men vill förankra det ordentligt hos hyresgästerna innan de tar ett beslut. Ronnebyhus är positiva, men vill att kostnaderna ska vara rätt avvägda.

Inget för teknikrädda

En digital satsning ställer större krav på bolagens personal och att hyresgästerna är bekväma med att hantera den nya tekniken.

– Det är en balansgång, det ska vi inte sticka under stol med. Vi har branschkollegor som går längre i vissa avseenden, medan vi går längre på andra områden. Samtidigt kan vi inte bromsa hur mycket som helst, säger Johan Braw.

Källa: SVT

Ämnen

Taggar

Presskontakt

Björn Larsson

Presskontakt Marketing & Communications Manager +4670 766 75 85

Relaterat material

Relaterade nyheter